fbpx

Wereld Back-Up dag

Wereld Back-Up dag

Vandaag, 31 maart is het wereld back-up dag. Deze dag helpt je om je te herinneren om een back-up van jouw bestanden te maken. Natuurlijk gaat het erom dat je dit vaker dan 1 x per jaar doet, dus regelmatig. Hoe staat het met jouw back-ups?  Heb je wel een back-up plan? Wat zou jij doen als je al jouw bestanden kwijtraakt? Hoe ga je dan verder met jouw bedrijf?

Waarom is een back-up zo belangrijk?

Bedrijfsinformatie is waarschijnlijk het meest waardevolle bezit van je onderneming. Wanneer je dit geheel of gedeeltelijk kwijtraakt heeft dat grote gevolgen voor je bedrijf. Denk je dat het wel mee valt? Dat het jou niet gebeurt? Diefstal, brand en cybercrime komen vaker voor dan je denkt. Ook een harde schijf gaat ooit kapot, en dit gebeurt altijd onverwachts.  Zonder een goede back-up loopt jouw bedrijf een enorm risico.

Hoe doe jij zaken als je de contactgegevens van jouw klanten, voorraadgegevens, mailwisselingen, logo ontwerpen, contracten en je financiële administratie kwijtraakt?

 

downloadyourfiles

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van de bestanden op jouw computer, laptop, iPad/tablet en vergeet ook je mobiel niet. Het gaat om de gegevens die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van jouw onderneming. Met een goede back-up kun je de schade van dataverlies beperken en dit herstellen zodat jouw bedrijf gewoon doorloopt.

cybercrime

Cybercrime

Ook ik heb vorig jaar het belang van een goed back-up systeem ondervonden. Als ondernemer krijg je vaak met oplichters te maken, zo kreeg ik weer telefoon van een advertentiebureau dat ik het openstaande bedrag voor een advertentie nog moest voldoen. Ik gaf meteen aan dat dit niet kan kloppen aangezien ik geen opdracht tot advertenties heb gegeven. Dat ik niet in deze oplichtingspraktijken tuin. Een dag later krijg ik een email met een link naar een factuur. Normaal laat ik dit soort e-mails links liggen of check het eerst bij fraudesites, maar nu was ik zo boos dat ze het lef hadden om me toch een factuur te zenden, dat ik zonder te checken de link open…en ja hoor…cybercrime. Mijn bestanden zouden versleuteld zijn en ik moest een link aanklikken om de instructies te krijgen over de betaling om mijn bestanden terug te krijgen.

Ik heb meteen alle stekkers eruit getrokken en natuurlijk niet op de link geklikt. Ik heb mijn laptop opgeschoond en kon mijn belangrijkste gegevens herstellen door een goed back-up systeem. De cybercriminelen hadden dus pech en kregen geen cent.

Hoe maak je een back-up?

Maak back-ups volgens de 3-2-1 methode:

  • Bewaar minimaal 3 kopieën (1 x primaire hoofdbestand en 2 kopieën)
  • Op 2 verschillende media
  • Waarvan 1 op een andere locatie (bijvoorbeeld in de Cloud).

Maak een back-up van jouw belangrijkste bestanden op een externe harde schijf en in de Cloud.

TIP: Koppel je externe harde schijf los zodat met een virus/ cybercrime deze gegevens niet beschadigen!

Maak bij het origineel een map met sub-mappen met duidelijke namen, zodat je alles makkelijk kan terugvinden, Geef de back-up een duidelijke naam, noteer bijvoorbeeld ook de datum.

don't forget to back-up

Je website back-up

Maak regelmatig een back-up van jouw website. Ik raad aan om na elke wijziging zoals een nieuw blogbericht of voordat je WordPress of plug-ins update edit te doen.

Heb je bij CherAll een website dus ook de hosting dan wordt er dagelijks van de omgeving een back-up gemaakt naar een geografisch gescheiden locatie in Nederland. Heb je ook een onderhoudsabonnement zorg ik niet alleen dat jouw database opgeschoond wordt, WordPress en plug-ins geüpdatet worden maar zorg ik ook van een totale back-up van jouw website.

World Back-Up Day

De "World Back-Up day" eed

Ik hoop dat je door dit blog bericht het belang van een goede back-up inziet en dat je nu regelmatig gaat doen.

Leg jij de Back-up eed af?

Op de volgende pagina kan je de back-up eed afleggen…Doe je mee?

World Back-up Day

Over Geraldine @ CherAll

Eigenaar van CherAll Web & App Design - Mobiele Marketing. Ik deel graag mijn kennis en ervaring om jouw te helpen online succesvol te worden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.